Hyvä arki on pieniä asioita

Turvallisuuden tunteesta, mielekkäästä tekemisestä, perheestä, ystävistä ja yhteisöistä sekä toimivista arjen rutiineista. Lista kuulostaa lyhyeltä, mutta pitää sisällään valtavan määrän asioita, joista lopulta muodostuu hyvä arki. Turvallisuuden tunnetta arkeen tuovat muun muassa työ ja toimeentulo, terveys sekä pään päällä oleva katto.

Tärkeää on myös se, että jokapäiväisen elämän eli arjen sujuvuuden kannalta oleelliset palvelut ovat helposti saavutettavissa. Ruokakauppa, lasten hoitopaikka, koulu ja terveysasema eivät ole liian etäällä, auton saa tankattua ilman ylimääräisiä kilometrejä ja hätätilanteessa apua saa ja sitä tulee tarpeeksi läheltä.

Mielekäs tekeminen ei puolestaan tarvitse valtaisaa mielikuvitusta tai suuria ja hintavia järjestelyitä. Monista vaihtoehdoista jokaisen on vain löydettävä se omansa.

Usein riittää, että oivalluksen kokiessaan sen myös toteuttaa eikä jätä sitä aina odottamaan parempaa ajankohtaa. Ota ja kuuntele arkistoihin unohtuneita vinyylilevyjä, poimi hyllystä kirja tai lehti luettavaksesi, hengitä raikasta ilmaa ja nauti luonnon rauhasta ja kauneudesta. Kokeile uutta kakkureseptiä, heittäydy lasten kanssa leikin riemuun tai laita pystyyn pihakiekkoturnaus. Ole yksinkertaisesti läsnä, heitä puhelin hetkeksi sivuun ja keskity edes toviksi vain yhteen asiaan kerrallaan.

Jurvassa ollaan oltu aina hyvässä turvassa. Suurta muutosta tilanteeseen ei ole tullut, vaikka kunnan koko on kasvanut ja palvelurakennetta on rukattu suuntaan ja toiseen. Hyvän arjen kannalta ne tärkeimmät asiat ovat yhä olemassa. Osa asioista luodaan myös itse – kuten esimerkiksi pitkät ja pysyvät, turvaa tuovat ystävyyssuhteet.