Huojentavia uutisia tarvitaan lisää

Jurvan lukio sai viime syksynä Kurikan kaupunginvaltuustolta huojentavan tiedon. Koko kuntaa koskeneen kouluverkkoselvityksen jälkeen Kurikan lukioverkkoon ei päätetty tehdä muutoksia. Jokaisen kuntakeskuksen lukio sai jatkaa toimintaansa, kunhan opiskelijamäärissä ja valtiolta tulevissa avustuksissa ei tapahdu merkittäviä muutoksia.

Jurvan lukion opiskelijamäärä näyttää ainakin hyvältä. Lukiosta valmistui nyt 12 ylioppilasta ja päättyneen lukuvuoden aikana lukiossa oli yhteensä 58 opiskelijaa. Syksyllä lukio-opintonsa puolestaan aloittaa 19 uutta opiskelijaa. Kovin suurta laskutaitoa ei vaadita, jotta huomaa lukion opiskelijamäärän kasvavan muutaman opiskelijan verran uudelle kymmenluvulle.

Iso aloittava ryhmä takaa osin sen, että lukion opiskelijamäärä säilyy tarpeeksi suurena. Jos muutama opiskelija huomaa syksyn aikana tehneensä väärän opintopolkuvalinnan, ei heidän siirtymisensä johonkin toiseen kouluun kaada vielä mitään.

Valtuuston syksyllä tekemä päätös on sitova, kunnes asia tuodaan sille uudestaan käsiteltäväksi.

Näin voisi ajatella tapahtuvan, kun lukee sivistyslautakunnan edellisen kokouksen pöytäkirjaa. Yksi käsitellyistä pykälistä on ollut talousarvioprosessi. Asian esittelytekstissä on mainittu, että viimeisimmässä kouluverkkopäätöksessä ei lukioiden määrään esitetty muutoksia. Taloustilanteen niin vaatiessa kyseiseen asiaan on palattava.

Vielä lautakunta kuitenkin lausuu hallitukselle, että se on vastannut taloushaasteisiin esittämällä kouluverkossa tehdyt toimenpiteet. Ne eli kolmen alakoulun lakkauttamiset tulevat voimaan syksyllä 2021. Toivottavasti ne riittävät, sillä koulut ja lukiot tarvitsevat myös toimintarauhansa.