Haussa hakijaruuhka

Maakunnan kenties kiinnostavimmassa koulurakennuksessa oli yhden johtajan pesti auki. Sitä haki vain kahdeksan ja heistä kuutta haastateltiin. Kurikan lukion uudeksi rehtoriksi valittiin Aino Salo. Hän ehti haaveilla rehtorin työstä joitakin vuosia ennen kuin sai tilaisuuden tavoitella unelmaansa.

Rehtorin virkaan ei ole juuri ollut tunkua viime vuosina muissakaan kunnissa. Härmän lukioon haki viime vuonna kahdeksan ja Ähtäriin muutama vuosi sitten yhdeksän. Paikkakunnan koko ei välttämättä vaikuta hakijamäärään, sillä kuopiolaiseen Kallaveden lukioon haki alkuvuonna kymmenen ehdokasta.

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan rehtorit jäävät usein yksin tehtävässään ja moni tekee jopa liikaa töitä. Rehtorin täytyy paitsi johtaa koulua parhaansa mukaan, ottaa vastuu strategisesta suunnittelusta ja johtaa henkilöstöään. Lisäksi rehtori ottaa vastuun siitä, jos jokin asia menee pieleen.

Rehtorin yksi tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia, että oppi tarttuu opetettaviin. Rakennuksen uudet seinät auttavat innostumaan, mutta ne eivät luo sisältöä opiskeluun.

Aino Saloa Kurikan lukion rehtoriksi houkutteli unelman lisäksi uusi koulurakennus. Kampuksen ammattikoulun ja lukion on lähivuosina lunastettava niille lastatut odotukset uusien opiskelijoiden houkuttelemisesta. Tässä ovat koulujen johtajat ratkaisevassa asemassa.

Vaikuttaa siltä, että uusi, komea koulurakennus ja ainutlaatuinen tilaisuus odotusten lunastamiseen eivät peitonneet hakijoiden pelkoja rehtorin työn vaativuudesta. Kuinka lukioon saadaan opiskelijoiden hakijaruuhka, jos se ei kiinnosta edes johtajia?

>>>>>>> Stashed changes