Harjoittele paremmaksi

YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään tulevana sunnuntaina. Sanomalehtien liitto on huomioinut päivän tuottamalla erityisesti nuorille suunnatun Vasta lukemalla ymmärrät -kampanjan. Sen aikana kannustetaan lukemaan monipuolisesti uutisia ja perehtymään ajankohtaisiin puheenaiheisiin.

Vaikka kampanjan erityinen kohderyhmä ovat nuoret koululaiset ja opiskelijat, on aihe yhtä osuva myös aikuisille lukijoille.

Maailma on täynnä viestejä, uutisia, valeuutisia, sosiaalisessa mediassa leviäviä juttuja ja juoruja. Kaikesta tästä tietotulvasta lukijan tulisi pystyä poimimaan ne, jotka perustuvat tosiasioihin ja tutkittuun tietoon. Uutisten tekijöiltä vaaditaan vastineena lukijoille vastuullista journalismia, asiatietoa, joka perustuu tosiasioihin.

Tiedon levittämisessä uudet tavat perinteisten rinnalla ovat tuoneet mukanaan myös ongelmia, ei pelkästään uusia mahdollisuuksia tiedon saantiin.

Lukutaitokampanjan avulla korostetaan lukemisen ja luetun ymmärtämisen merkitystä. On kokonaan eri asia lukea tekstiä, elää ja ymmärtää lukemaansa, kuin kuunnella jo valmiiksi pureskeltua tietoa.

Kuunneltaessa ei ole yhtä helppoa pysähtyä pohtimaan viestin sisältöä ja tulkita sitä.

Syyskuun 8. päivänä vietetään myös Suomen ensimmäistä Read houria, lukutuntia, illalla kuuden ja seitsemän välisenä aikana. Tuolloin Suomi ja suomalaiset on tarkoitus pysäyttää lukemaan ja muistamaan lukutaidon merkitys.

Lukutaidon esille nostaminen on hyvä juttu. Monelle itsestään selvästä taidosta ei aina osata huolehtia kunnolla. Lukutaidon kehittymiseen pätee kuitenkin sama lainalaisuus kuin kaikkiin muihinkin harrastuksin: vain monipuolisesti harjoittelemalla tulee paremmaksi.