Hallituksen kova tavoite

Pääministeri Sanna Marin lupasi viime viikolla, että Suomi voi luopua koronarajoituksista, kun noin 80–90 prosenttia 12-vuotiaista ja sitä vanhemmista on rokotettu kaksi kertaa.

Tavoite on kova, sillä Taloustutkimuksen Iltalehdelle tekemän selvityksen mukaan yli 15-vuotiaista 78 prosenttia aikoi ottaa koronarokotteen.

Rokotuskattavuutta pitäisi saada kaikissa ikäluokissa nykyistä korkeammaksi, mutta eniten työmaata on nuoremmissa ikäluokissa, jossa se on ollut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä valtakunnan keskiarvoa alempi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastojen mukaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ensimmäisen rokoteannoksen oli keskiviikkoaamuun mennessä saanut 64,4 prosenttia asukkaista ja toisen rokoteannoksen 40,4 prosenttia. Kurikassa rokotuskattavuus oli koko sairaanhoitopiiriä parempi, sillä ensimmäisen rokoteannoksen oli saanut 66,3 prosenttia asukkaista ja toisen 44,2 prosenttia.

Ensimmäisen rokoteannoksen oli ottanut 20–24-vuotiaista kurikkalaisista 53,4 prosenttia, mutta 25–29-vuotiaista vain 49,4 prosenttia, mikä on vähemmän kuin koko sairaanhoitopiirissä, jossa ensimmäisen rokoteannoksen oli ottanut 54,7 prosenttia 25–29-vuotiaista. Tässä ikäryhmässä Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus oli Kurikkaa alhaisempi Alajärvellä, Alavudella, Evijärvellä, Kauhajoella, Kauhavalla, Lapualla ja Teuvalla.

Asiantuntija-arvioiden mukaan syyskuun loppuun mennessä valtaosa saa kakkosannoksen, mutta on myös heitä, jotka eivät ota rokotetta ilman terveyssyytä.

Jarno Ranta