Eripura uhkaa jäädä kytemään

Keskustelua kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusan luottamuksesta halutaan ohjata Kurikassa jo loppusuoralle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rami Ala-Nisula (kesk.) arvelee, että luottamusta ei lopulta mitata äänestyksellä, koska luottamuspulaa koskenut aloite ei kerännyt riittävästi allekirjoituksia. Asian vireille tuleminen vaatisi, että aloitteen olisi allekirjoittanut vähintään 11 valtuutettua.

Suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli Kangas (kesk.) vakuuttaa, että ilma on puhdas ja luottamusta on puolin ja toisin.

Valtuustoaloitteen tekijät ilmaisevat kuitenkin olevansa tilanteeseen pettyneitä. Pettymystä ei tarvitse ihmetellä, jos aloite todella jää ilman kokouskäsittelyä.

Jos luottamuksesta äänestettäisiin, asia olisi helppo todeta loppuunkäsitellyksi. Tulos olisi taululla ja pulinat pois.

Nyt katkeruus ja eripura uhkaavat jäädä kytemään. Aloitteen tekijöiden on helppo jäädä huutelemaan, että heidän näkemyksensä ohitettiin.

On kuitenkin mahdollista, että laki ja kaupungin hallintosääntö sallivat asian hoitamisen ilman valtuustokäsittelyä. Omat perusteensa siihenkin on: kuusi allekirjoitusta ei näin raskaiden toimien pohjaksi riitä.

Mielenkiintoista onkin nähdä, miten lakia ja hallintosääntöä tilanteessa tulkitaan. Yleensä valtuustoaloitteista on vielä valtuustossa voinut keskustella. Nyt kyseessä ei ole aivan tavallinen aloite.

Julkinen valtuustokeskustelu olisi kuitenkin tervettä nytkin. Jos kaikki keskustelut täytyy käydä muualla, keskusteltava ei ihan heti lopu.

Jarmo Panula