Epäselvyyksiä ei olisi tarvittu

Kouluun vai ei? Harrastuksiin vai ei?

Tulevana maanantaina alkavaksi julistetusta Suomen sulkutilasta tuli viestinnällinen karilleajo. Sulkutilasta ei tulekaan sulkutilaa. Yksityiskohdat asiassa ovat olleet päivien ajan epäselviä.

Epäselvyydet ovat johtuneet siitä, että maan hallituksella ei ollutkaan valtaa ohjata yläkoululaisia etäopetukseen tai katkaista yli 12-vuotiaiden harrastustoimintaa.

Esimerkiksi Kurikassa kaupunki ilmoitti odottavansa etäopetusasiassa aluehallintoviraston päätöksiä. Asia ratkesi lopulta eilen, kuusi päivää hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen. Kurikka ei tee päätöstä siirtyä etäopetukseen.

Yläkoululaisille, opettajille ja vanhemmille päätösten odottelu kesken talviloman on tympeää. Selvimmältä vaikuttava päätös sulkua koskien on ollut se, että Etelä-Pohjanmaallakin lounaspaikat pannaan kolmeksi viikoksi kiinni ja noutoruokamalliin, jos vain suinkin ehditään.

Sinänsä kansalaisten ravistelu koronan torjunnassa on varmasti perusteltua. Pandemian torjunnassa on edelleen fiksuinta luottaa maan terveysasiantuntijoihin eikä netissä kirjoittaviin öyhöttäjiin.

Viestinnällistä pummia tämä koronamaraton ei olisi kaivannut. Kun väestö on tilanteeseen ilmiselvästi väsynyttä, toimintaohjeiden tulisi olla selkeitä ja napakoita.

Kevät tuo onneksi valoa myös koronataistelukentälle. Näyttää varsin selvältä, että pandemiatilanne rauhoittuu kesäksi ja syksyyn mennessä rokotuskattavuus saadaan sen verran hyväksi, että elämä palaa paremmin uomiinsa.

Jarmo Panula