Avaimet menestykseen

Yrityksen menestymisen kannalta yksi tärkeä asia on osaavan työvoiman saatavuus. Tätä painotti ilmankäsittelyratkaisuja ja laivailmastointijärjestelmiä tarjoavan Kojan Jalasjärven yksikönjohtaja Esa Vuorela. Hän oli mukana maanantaina Kurikan kaupungin järjestämässä tiedotustilaisuudessa, jossa käsiteltiin Kurikan työpaikkojen määrän kehitystä ja sijaintia.

Kojan maayksikkö teki viime vuonna kaikkien aikojen parhaan tuloksensa. Se ei Vuorelan mukaan olisi ollut mahdollista, jos hän ei olisi pystynyt palkkaamaan nopeasti osaavaa työväkeä. Ilman saatavilla olleita työntekijöitä yrityksen olisi pitänyt jarruttaa myyntiä, tilauksia olisi jäänyt tulematta eikä tulosta olisi syntynyt.

Samalla olisi se myönteinen kierre jäänyt toteutumatta, että uusia työntekijöitä oli palkattava vielä lisää ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Taidot ja osaaminen ovat tärkeitä mittareita, kun yritykset hakevat vapaina oleviin tehtäviin uusia työntekijöitä. Ammatissa vaadittavia perustaitoja on tähän saakka opeteltu kouluissa opettajien ohjauksessa. Jatkossa vastuu kuuluu entistä enemmän myös yrittäjille, sillä esimerkiksi toisen asteen ammattikoulutuksessa painotus on siirtymässä lähiopetuksesta yrityksissä tehtäviin harjoittelujaksoihin.

Varhaiset työelämäkokemukset tarjoavat ammattiin opiskeleville varmasti paljon hyvää. Motivaatiota, rohkeutta kysyä ja tarttua toimeen sekä halua oppia on opiskelijalta kuitenkin löydyttävä, sillä vain harvan asian voi tässä maailmassa enää oppia vain vierestä seuraamalla.

Hyvä asenne ei jää myöskään huomaamatta. Sellaisen omaaville tarjotaan usein harjoittelujakson jälkeen mahdollisuutta tulla kesäksi töihin.

>>>>>>> Stashed changes