Aurinkosähköä koteihin

Aurinko on suosinut suomalaisia tänä kesänä. Sitä on alettu myös järkevästi hyödyntää: aurinkosähkön tuotanto on voimakkaassa kasvussa Suomessa.

Viime vuoden lopussa sähköverkkoon liitettyä aurinkosähkökapasiteettia oli liki 198 megawattia. Se on noin 64 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi aiemmin.

Energiaviraston mukaan lisäksi sähköverkkoon kytkemätöntä aurinkosähkökapasiteettia on arviolta yhteensä runsaat 20 megawattia. Se on asennettu yli 50 000 pientaloon, erityisesti vapaa-ajan asuntoihin.

Kasvua selittää se, että käytetyn sähkön hinta on viime vuosina yleisesti noussut. Sen sijaan aurinkovoimalan kustannukset ovat alentuneet ja tehot nousseet. Alan asiantuntijoiden mukaan järjestelmän takaisinmaksuaika on yleensä noin 13–15 vuotta.

Suomalaiset voivat hyödyntää aurinkoenergiaa hyvin, koska aurinko säteilee esimerkiksi Keski-Suomessa neliömetrin vaakapinnalle vuodessa noin 900 kilowattituntia.

Aurinkopaneelit eivät myöskään vaadi aktiivista kunnossapitoa, joten ylläpitokustannukset ovat pienet. Paneeleiden käyttöikä on noin 20–30 vuotta.

Aurinkoenergia vaatii kuitenkin aurinkoa, ja noin kolmannes talon vuotuisista sähköistä voidaan tuottaa auringolla. Sähköä tulee vain, jos katolle saadaan aurinkoa mahdollisimman vapaasti. Sähköä tarvitaan yöllä ja talvella, mutta erityisesti aurinkovoimalle on tarvetta päiväsaikaan. Järjestelmä tuottaa sähköä keskimäärin helmikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin.

Jarno Ranta