Älä siirrä rokotusaikaa

Tätä osattiin pelätä, ja nyt se on totta myös meillä: osa jurvalaisista, kurikkalaisista, jalasjärveläisistä ja ilmajokelaisista pitää kesälomahuvituksia koronarokotusta tärkeämpänä. Rokotusaikoja on lykätty, mistä aiheutuu ongelmia. Pahimmillaan rokotusten siirtäminen viivästyttää rokotuskattavuuden nousua ja paluuta nykyistä turvallisempaan elämään.

Tilannetta ei helpota se, että koronan pelätty delta-variantti on nousemassa Suomessakin valtavirukseksi, myös Etelä-Pohjanmaalla. Jo nyt se on jyllännyt Ilmajoella, ja turvassa eivät ole muutkaan kunnat. Intiassa kehittyneen deltan piikkiproteiinissa on viruksen biologisia ominaisuuksia muuttavia mutaatioita, ja se tarttuu herkästi.

JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän johtava ylilääkäri Minna Timonen on tilanteesta syystäkin huolissaan. Tehosterokotukseen on mentävä silloin, kun on aika, mutta nyt jotkut ovat jättäneet sen jopa kokonaan ottamatta. On koettu sitä tärkeämmäksi lähteä mökille ja uimarannalle ottamaan aurinkoa. Osa on myös jättänyt ensimmäisen rokotteen ottamatta kesälomasuunnitelmien takia.

Rokotuskattavuuden viivästymisen lisäksi rokotusaikojen siirtäminen kuormittaa terveydenhoitoalan työvoimaa. Peruutussoittojen vuoksi apua eivät välttämättä saa ne, joiden pitäisi saada.

Tämän hetken arvion mukaan kaikki halukkaat yli 16-vuotiaat saavat ensimmäisen rokoteannoksen heinäkuussa ja toisen viimeistään lokakuussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi keväällä, että kaikki halukkaat olisi rokotettu jo heinäkuussa.

Jarno Ranta