Aktiivisesti työvoimaa ulkomailta

Suomalaiselle maaseudulle tarvitaan hoitajia, metallityöntekijöitä ja lääkäreitä ulkomailta. Tämä on tällä hetkellä varsin kiistatonta. Käytännössä tarve tarkoittaa työväen saapumista näille aloille esimerkiksi Filippiineiltä, Venäjältä ja Ukrainasta.

Kaikkien maailmankuvaan tämä ei sovi. Jos omaa läheistä hoivakodissa hoitaa Hakalan sijasta Ning, nousee joillain savu korvista, vaikka hoito olisi hyvää.

Tämä hukkaa energiaa keskustelussa Suomen työvoimapulasta. Tarve ei maahanmuuttovastaisuudella ja rasismilla muuksi muutu. Työvoimapula näkyy myös Kurikassa osana esimerkiksi suurten metalliyritysten jokapäiväistä elämää.

Relicompista todetaan, että työperäisen maahanmuuton tarve on väistämätön. Myös Jurvassa on ulkomaalaisia työntekijöitä esimerkiksi maataloudessa ja marjatiloilla, koska suomalaisia ei samaan työhön löydy.

Yhtä suurta ratkaisua työvoimapulaan ei tietysti ole olemassa. Täytyy ratkaista myös kohtaanto-ongelmia, houkuttelevuusongelmia ja auttaa työelämään ne, jotka sinne ovat autettavissa.

Olisi silti kaikkien etu, että työperäistä maahanmuuttoa eivät hidastaisi poliittisena jarruna äänestäjien ennakkoluulot. Maan yritykset tarvitsevat ulkomailta aktiivistakin rekrytointia.

Esimerkiksi hoitoalalta eläköityy lähivuosina valtavasti väkeä ja hoidettavien määrä kasvaa. On hyvä, että vanhuksia hoitavat hoivakodissa tulevaisuudessa Ning ja kumppanit. Ilman sujuvaa työperäistä maahanmuuttoa avoimille paikoille voi olla hyvin hankala löytää ketään.

Jarmo Panula