Aivoille hyvä kampanja

Käykö sinulle niin, että kesken parituntisen elokuvan täytyykin tarkistaa, mitä Facebookiin kuuluu? Tai menettääkö alle kouluikäinen lapsesi hermonsa täysin, kun päivän ruutuaika tuleekin täyteen ja tabletilla pelaaminen täytyy lopettaa?

Nopeatempoiseen selailuun totuttava sosiaalinen media ja koukuttavat älylaitteet laittavat keskittymiskyvyn koetukselle iästä riippumatta. Tutkimusta älylaitteiden vaikutuksista avoihimme on vielä vähän, mutta huolestuttavia merkkejä on saatu. Nykyteknologian liiallisen käytön on esimerkiksi todettu olevan yhteydessä teinien stressiin ja koulu-uupumukseen.

Keskittymiskyvyn heikkeneminen on tuskin noussut arkiseen mediakeskusteluun sattumalta. Vaikka tutkimusta asiasta olisi vielä vähän, keskustelu kumpuaa ihmisten arkisista havainnoista.

Päivän lehdessä esiteltävälle kirjaston Aarrejahti-lukukampanjalle onkin paikkansa. Lukeminen totuttaa meitä keskittymään pitkäjänteisesti ja omaksumaan pitkien tekstien sisältöä. Nämä taidot ovat tarpeen lapsena ja aikuisena.

Keinoja keskittymiskyvyn parantamiseen on muitakin. Aiheesta kirjan kirjoittanut Minna Huotilainen listasi jo yli vuosi sitten Ylelle (2.11.2018), että keskittymiskykyä voi kehittää muutamin hyvin keinoin.

Uusien taitojen opetteleminen uuden harrastuksen äärellä vaatii keskittymiskykyä. Uneen täytyy panostaa. Puhelimiin saa myös ladattua sovelluksia, jotka kertovat kaunistelematta paljonko käytät puhelintasi päivässä. Lukema voi yllättää.

Jarmo Panula