Aivan kuin tavallinen kesä

On taas kesä, ja ihmiset saavat tehdä aika lailla mitä haluavat. He saavat ulkoilla ja lähteä uimaan. He voivat viettää kesäpäivää perheensä kanssa ulkona, ottaa mukaan eväät ja mölkyn.

Ihmiset saavat värkkäillä kotonaan mieleisiään projekteja. He saavat perustaa kasvimaan, kunnostaa vanhan polkupyörän, rakentaa leikkimökin ja katsoa olohuoneen sohvalta kaikki James Bondit.

He saavat käydä harrastuksissaan. He saavat kokoontua pelaamaan bocciaa, jalkapalloa, pesäpalloa. He saavat käydä ampumaradalla ja kuntosalilla.

Ihmiset saavat lähteä mökille, terassille ja jäätelölle. He saavat kalastaa, pelata frisbeegolfia ja lähteä liikennepuistoon.

Ihmiset saavat käydä lainaamassa kirjastosta vinon pinon kesälukemista. He saavat hypätä moottoripyörän selkään ja lähteä kiertämään maakuntaa.

Takana on kevät, joka jää mieleen. Nyt meneillään on kesä, jolloin on hyvä miettiä joitain tekemisiään maalaisjärjellä, mutta elämästä voi silti nauttia.

Me olemme jo tottuneet suihkauttamaan kaupan tuulikaapissa käsidesiä, ehkä myös välttämään ryysiksiä. Hyvä niin, eikä siitä tarvitse sen suurempaa stressiä ottaa.

Tämäkin lehti kertoo, että aivan tavallinen kesä tämä ei toki kaikille ole. Kaikki museot eivät avaa oviaan, Botniaringillä on voimassa pieniä rajoituksia.

Toisaalta esimerkiksi Pässilän suunnistusmaastoissa on toteutettu juuri poikkeusolojen vuoksi aivan erityislaatuinen ponnistus, joka herättää kiinnostusta ympäri maakuntaa.

Tässä kesässä on kaikesta huolimatta kaikki leppoisan kesän ainekset. Nauttikaa!

Jarmo Panula