Koululla on merkitystä

Jurvalainen Juho Tikkala voitti viime viikolla kultaa ammattitaidon SM-kisoissa. Koulutuskeskus Sedun Kurikan yksikössä opiskelevan Tikkalan lajina Taitaja-kisoissa oli putkiasennus. Kurikan yksikön kokonaismenestys lajissa oli mahtava, sillä hopeasijan kisassa otti Tikkalan luokkakaveri Olli Mäkelä.

Menestymistään kaksikko perustelee sillä, että heillä on ollut halu oppia ja kehittyä alansa ammattitaitoisiksi edustajiksi. Se on tarkoittanut muun muassa sitä, että he ovat harjoitelleet ammattialansa työtehtäviä myös omalla ajallaan. Toisen vuosikurssin opiskelijat ovat todella halunneet osoittaa tuleville työnantajilleen, mitä he osaavat.

Näytön paikkoja ammatillisen alan opiskelijoilla on myös muita kuin ammattitaidon kisat. Opintoihin kuuluu pakollisina osioina työssäoppimisjaksot. Niiden aikana nuorilla on mahdollisuus näyttää työnantajille, kuinka kiinnostuneita ja motivoituneita he ovat alasta ja mahdollisuudesta päästä osaksi oikeaa työelämää.

Innostuneella asenteella nuori pääsee työssäoppimisjaksolla jo pitkälle, mutta täysin se ei riitä. Alalla vaadittavien perustaitojen on oltava opiskelijalla hallussa, jotta jaksosta on hyötyä jokaiselle osapuolelle.

Ammatillista koulutusta ollaan tällä hetkellä uudistamassa. Opetus halutaan viedä säästösyistä entistä enemmän työelämälähtöiseksi. Opiskelija oppisi yhä suuremman osan ammattitaidoistaan koulun sijaan työpaikoilla ja opettajan virkaa toimittaisi joku sen varsinaisen oman työnsä ohessa.

Ammatillisen koulutuksen opettajia koulutetaan Suomessa täysin syystä. Vaikka henkilö olisi työpaikallaan taitava oman alansa osaaja, se ei välttämättä tarkoita sitä, että hän pystyy siirtämään oppia eteenpäin.