Kilpailutuksen nurja puoli

Kurikan kaupungin toteuttaman koulukuljetusten kilpailutuksen lopputulos ei miellytä jurvalaisia. Viranhaltijapäätöksellä Jurvan alueen koulukyytien hoitajaksi valittiin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi naapurikunnassa kirjoilla oleva kuljetusalan yritys. Tarjouskilpailussa tappiolle jäi paikkakunnan oma yrittäjä, joka on jo useita vuosia hoitanut muun muassa Jurvan alueen koululaiskyyditykset.

Sivistyslautakunnan tiistaina pidetyn kokouksen esityslistan mukaan päätös kuljetusyrittäjästä on tehty hinnan ja laatupisteytyksen perusteella. Myös viranhaltijan päätöksessä todetaan, että liikennepalveluiden hankinnassa perusteluna on ollut kokonaistaloudellinen edullisuus.

Tarjouspyyntöjen pisteytyksessä on painotettu hinnan merkitystä, sillä kaluston laadusta pisteitä ei ole voinut saada kuin enintään viisi. Halvimman hinnan tarjoaja on saanut puolestaan välittömästi tililleen 95 pistettä.

Toimiva kilpailutus on aina kunnan ja siten myös veronmaksajan etu. Siksi tarjouspyynnöille on osattava asettaa oikea mittaristo, jonka perusteella ne voidaan arvioida mahdollisimman kattavasti ja laadukkaasti.

Paikallista yrittäjää ei kilpailutuksessa voi suosia, mutta tarjouspyyntöjen pisteytyksessä voi silti painottaa muitakin asioita kuin hintaa. Lähtökohtaisesti halvimman tarjouksen valitseminen ei nimittäin aina ole se kaikkien paras vaihtoehto.

Se voi kaunistaa kaupungin talouslukuja, mutta suurempaa kokonaisuutta tarkasteltaessa kielteinen merkitys voi olla saatuja säästöjä suurempi. Hyvältä paikkakunnan elinvoiman kannalta ei ainakaan kuulosta se, että yrittäjä voi nyt joutua irtisanomaan työntekijöitään ja myymään kalustoaan.