Omistajaohjaus kuntoon

Kaupunki on yhtiöittänyt lämpölaitoksen ja vesilaitoksen jo aikaisemmin yhtiöitetyn asuntojen omistuksen lisäksi. Viimeisimpänä on perustettu Toimitilat Oy, joka huolehtii kaupungin omistamista teollisuustiloista. Aikaisemmin tätä asiaa hoiti Kurikan Kehitys, jolle kaupunki useana vuonna peräkkäin joutui osoittamaan vuosittain noin 600 000 euron avustuksen.

Avustusta yritettiin pienentää tämän valtuustokauden alussa siirtämällä teollisuustilat perustetun Tilapalvelut Oy:n nimiin velkoineen. Osakeyhtiö palkkasi toimitusjohtajan ja kaupunki nimesi yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen kiinteistöbisneksessä mukana olevia henkilöitä. Hyvällä syyllä voi pohtia onko asialle hyväksi, kun samalla alalla kilpailevat yksityishenkilöt edustavat kaupunkia Tilapalvelut Oy:n hallituksessa. Kaupunki on joutunut myöntämään lainaa yhtiölle. Yhtiö on myynyt kiinteistöjä varsinkin Jurvan kaupunginosassa. Ei siinä ole mitään moitittavaa, se on ostajan ja myyjän välinen asia.

Mutta on eri asia, mitä pannaan myyntiin. Joku aika sitten saimme lehdistä lukea, että Kurikan linja-autoasema ja Reinin koulu ovat ostettavissa. Yhtiön hallitus tuskin tietää, että säännöllinen koulunpito rakennuksessa loppui jo 35 vuotta sitten, ja se on ollut kuntalaisten harrastuspaikkana ja asuntoina. Yhtä hyvin myyntiin voitaisiin panna Kurikan kirkonkylän kansakoulu, joka tunnetaan nuorisotilana nimellä Kurnu.

Selvyyden vuoksi totean, että Sellan omistaa kaupunki, ja ”kotikoulun” rakennuksia hallinnoi ja niitä myy koulutuskuntayhtymä.

Terveys- ja sosiaalipalvelut kurikkalaisille tilaa JIK:ltä tilaajalautakunta, jossa on kaupunginjohtajan lisäksi kaksi valtuuston valitsemaa henkilöä. Jatkossa nämä palvelut tuottaa SoTe-alue.

Vuoden 2018 jälkeen kaupungille jää aika vähän tehtäviä, kun osakeyhtiöt ja maakunta hoitavat edellä mainitut asiat. Siitä syystä on tärkeää, että kaupungille laaditaan säännöt omistajaohjaukselle ja uusi kaupunginjohtaja heti alusta alkaen yhdessä kaupunginhallituksen kanssa ohjaa kaupungin omistamia yhtiöitä.

Maakuntavaltuuston vaaleissa alueen asukasluvultaan toiseksi suurimman kunnan asukkailla ei ole pelättävää, jos vain valtuustoehdokkaat ovat sellaisia, että asukkaat heitä äänestävät.

Pekka Koskinen

kaupunginvaltuutettu (kok.)