Kolumni: Tasan ei mene rahan jako

Kun Kurikan annettiin erkaantua Ilmajoen emäseurakunnasta kappeliksi, niin Jalasjärvi oli sen pieni kylä. Matka sieltä kirkkoon Kurikkaan oli lähes yhtä vaivalloinen, kuin kurikkalaisten virkahenkilöiden työmatka Sellaan.

On siten täysin ymmärrettävää, että myös jalasjärviset halusivat perustaa kappeliseurakunnan. Perusteet olivat niin lennokkaita, että Tuomiokapituli tiedusteli väitteiden todenperäisyyttä Ilmajoen käräjillä. Tuomiokapituli ei puoltanut Jalasjärven kappelin perustamista vedoten anomuksen sisältämään liioitteluun, jalasjärvisten köyhyyteen ja Kurikan kappalaisen palkkaetujen vähentymiseen.

Jalasjärvi sai kappelinsa 1730. Kurikassa oli tällöin 724 asukasta ja Jalasjärvellä 413. Tosin Luovankylä kuului Jalasjärveen. Irrottautuminen Kurikasta tapahtui ilman erityisempiä riitoja. Rinta-Tassin kirjoittaman Kurikan historian mukaan kuitenkin kahden vuoden jälkeen jalasjärviset vaativat korvauksia kappalaisen virkatalosta, kelloista, kruunuista ja muista kirkonkalleuksista. Kurikkalaiset totesivat jalasjärvisten eronneen yhteisestä kappelista oman mukavuutensa takia. Kurikkalaiset kuitenkin maksoivat 206 kuparitaaleria, jotka kerättiin kantakappeliin jääneeltä 46 talolta. Jotenkin historia tuntuu toistavan itseään.

Kunnallishallinnon uudistuksessa syntyneen Jalasjärven kunnan perustamisvuotta juhlittiin 2017, jolloin perustamisesta oli kulunut 150 vuotta. Päätös Kurikan kunnan perustamisesta tehtiin myös 1867. Mutta koska toiminta alkoi 1.1.1868, sitä muistettiin juhlia jalasjärvisistä poiketen vasta syksyllä 2018.

Koska Jalasjärvi oli liittynyt takaisin Kurikkaan, niin heidän kerrotaan saaneen virkamiespäätöksellä pienen summan rahaa 150-vuotisjuhliinsa. Kun kurikkalaiset heräsivät juhlimaan, niin perustettiin poliittisin perustein laaja juhlatoimikunta, ja valtuusto myönsi 11.6.2018 kesken budjettivuoden juhliin 20 000 euroa. Jurvassa nämä juhlat eivät näkyneet eivätkä kuuluneet. Varmaankin kuntalaiset edustajiensa välityksellä nauttivat runsaasta kestityksestä.

Lehdestä olemme saaneet lukea, että jurvalaiset yhdistykset järjestävät tämän vuoden aikana tilaisuuksia sen kunniaksi, että Jurva itsenäistyi Laihiasta 160 vuotta sitten. Tilaisuuksista voi lukea muun muassa Jurvan kirkonkylän nuorisoseuran nettisivuilta.

Niin mieluinen kuin päätös kirjaston pysymisestä entisellä paikallaan olikin lukea, niin joutilas kyllä pahoitti mielensä lukiessaan, ettei rahaa Jurvan tapahtumiin herunut kuin 500 euroa. Pitää kuulemma anoa vuotta aikaisemmin. Kurikassa ei tarvinnut.

Toivottavasti juhlallisuuksien järjestäjät eivät lannistu tällaisten epäreilujen päätösten edessä, vaan jatkavat rinta rottingilla. Annan pienen vihjeen. Näytetään kurikkalaisille, että hienot tapahtumat syntyvät ilman heidän almujaan. Ne, joilla on mahdollisuus tehdä rahalahjoitus juhlien järjestelyihin, ottakaa yhteyttä Kirkonkylän kyläyhdistykseen. Talkooväkeä tarvitaan myös.

Ei olla köyhiä, eikä kipeitä.

JOUTILAS