Kolumni: Taistelua kannattaa jatkaa

Kerron teille nyt viisauden, koska kaikki eivät vielä ymmärrä koronan vaarallisuutta. Olen nähnyt, kuullut ja kokenut niin paljon, ettei minua pelota kertoa.

Sanonkin suoraan. Taistelua kannattaa jatkaa. Siinäs kuulitte. Huutakaa tai raivotkaa. Ei haittaa. Kestän sen. Olen oma itseni ja haluan varoituksellani suojella sinua ja läheisiäsi. Kaikkia.

On erittäin hyvä, että koronan rokotekehityksessä näyttäisi olevan onnistumisen mahdollisuuksia. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, koska maailmanlaajuinen pandemiatilanne muuttuu nykyistä paremmaksi rokotteiden ansiosta.

Varmasti tämä kauhea tilanne menee vielä joskus ohi tai ainakin helpottuu, mutta nyt on siis vaikea sanoa, kauanko se kestää. Sen takia pitää edelleen jaksaa kiinnittää huomiota siihen, mitä meistä jokainen tekee tänään, huomenna ja ensi viikolla.

Jos ihmiset jaksavat noudattaa rajoituksia ja suosituksia, uuteen normaalielämään on mahdollista palata nopeastikin. Meidän on edelleen muistettava pitää etäisyyksiä toisiimme, käyttää kasvomaskeja ja pestä käsiä. Helppoa, mutta valitettavan monille se tuntuu olevan liian vaikeaa.

On selvää, etteivät kaikki pysty käyttämään kasvomaskeja esimerkiksi terveyssyistä. Älkäämme siis katsoko maskittomia ihmisiä vihamielisesti kaupassa, sillä taustalla voi olla perusteltu syy jättää kasvomaski pois. Oikein ei kuitenkaan ole se, että kasvomaskin jättää pois välinpitämättömyyden vuoksi.

Aina kasvomaski tai muu varovainen elämä ei kuitenkaan auta. Esimerkiksi Alajärvellä on useita kymmeniä ihmisiä saanut koronatartunnan kahden viime viikon aikana.

Erityisen paha tilanne on pääkaupunkiseudulla, joka on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen. Sen vuoksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella otettiin maanantaina käyttöön uusia kokoontumisrajoituksia kolmeksi viikoksi.

Tartuntaryppäät muistuttavat meitä dramaattisesti siitä, että tilanne voi nopeasti muuttua pahaksi ja riski saada vakava tauti on niin kauan, kun virus kiertää Suomessa ja muualla maailmalla. Valitettavasti näyttää siltä, että joudumme elämään varovasti siihen asti, kun toimiva rokote löytyy.

Pitkään jatkunut korona-aika on väsyttänyt ihmisiä, mutta väsyä ei saisi. Väsymys on näkynyt esimerkiksi siten, että varovaisuus on vähentynyt ja kontaktit lisääntyneet. Riski tartunnan saamiseen on kuitenkin edelleen myös Jurvassa todellinen.

Nyt ei ole syytä panikoida, mutta toistan yhä itseäni. Turvaväleistä, kasvomaskeista, etätyöstä, käsihygieniasta, laajasta testaamisesta ja varovaisuudesta on syytä pitää tiukasti kiinni.

Haluammehan, että meistä jokainen pysyy terveenä. Vältetään siis turhia kontakteja, kun odotettu joulukin on tulossa.

Nyt ratkaisevat pienet teot.

Jarno Ranta

Päätoimittajan sijainen