Kolumni: Syyslomalla on tehty töitä

Ensi viikolla koulutyö keskeytyy viikoksi, kun lapset ja nuoret viettävät ansaittua syyslomaa. Silloin saa nukkua aamuisin normaalia pidempään ja unohtaa kokonaan läksyt. Voi lähteä vapaasti vaikkapa uimaan, katsomaan leffaan James Bondia tai bilettämään, kun koronarajoitukset ovat lähes kokonaan poistuneet. Tästä ainakin moni lapsi ja nuori haaveilee.

Moni nykyajan lapsista ja nuorista ei tiedä, ettei syyslomaviikko ole aina ollut pelkkä lomaviikko.

Vielä 1960-luvulla koululaiset jäivät syksyisin perunannostolomalle. Maaseutukunnissa tämä loma alkoi yleisesti 1940-luvulla. Perunannostoloma vakiintui myöhemmin myös kaupunkikouluissa. Sen pituus vaihteli päivästä noin viikkoon.

Luonnollisesti kaikilla ei tuolloinkaan ollut omaa perunamaata, mutta monet perheet auttoivat syystöissä sukulaisiaan esimerkiksi maaseudulla.

Perunannostolomaa oli mahdollista käyttää myös marjastamiseen ja sienestämiseen.

Ylen uutisen mukaan varttuneempien opiskelijoiden keskuudessa syysvapaa tunnettiin eri nimillä. Jotkut puhuivat karvalakkilomasta, sillä koulusta vapaa viikko oli yleensä silloin, kun sää alkoi viilentyä. Osa opiskelijoista käyttikin vapaan viikon siihen, että haki kotoa lämpimät talvivaatteet.

Nykyisellä syyslomalla on pitkät perinteet. Se alkoi vuonna 1971, kun koulujen kuusipäiväinen työviikko muuttui viisipäiväiseksi. Tämän myötä kesäloma lyheni muutamalla viikolla.

Kunnat voivat määrätä syysloman pituuden ja ajankohdan nykyään itse. Joissakin kunnissa syysloma kestää vain muutaman päivän. Muistan itsekin omasta nuoruudestani, kun meillä syysloma oli pari päivää ja serkullani toisella paikkakunnalla viikon. Eihän se pienestä ihmisestä tuntunut reilulta. Joskus myös oli koe heti syysloman jälkeen. Oliko sekään reilua? Ei todellakaan. Koko pieni syysloma meni valmistautuessa kokeeseen. Kouluun palatessa olo oli jopa väsyneempi kuin ennen syyslomaa.

Nykyään osa lasten vanhemmista on sitä mieltä, ettei koululaisille tarvitsisi antaa ollenkaan syyslomaa. He ovat perustelleet tätä muun muassa sillä, ettei lapsilla ole silloin mitään tekemistä.

Tämä varmasti pitää paikkaansa joidenkin kohdalla, muttei kaikkien. Osa perheistä tarvitsisi nytkin lapsiaan avuksi sadonkorjuutöihin.

Lasten on myös annettava hengähtää edes hetken, sillä heillä on edessä vielä monta kouluviikkoa ennen lyhyttä joululomaa. Tämän pitäisi myös opettajien tietää. Tarkoitan tällä sitä, ettei kokeita pitäisi laittaa heti syyslomaviikon jälkeiselle viikolle, kuten minun aikana tehtiin.

Ymmärrän toki niiden vanhempien huolen, joiden lapset jäävät yksin kotiin. Onneksi kuitenkin esimerkiksi Jurvassa on monia mahdollisuuksia viettää vapaa-aikaa. Jos ohjattu toiminta ei kiinnosta, voi esimerkiksi lähteä luontoon kävelemään, kirjastoon lukemaan kirjoja tai tapaamaan kavereitaan.

Ymmärrän senkin, ettei kaikilla valitettavasti ole kavereita. Silloin syysloma tuntuu erityisen raskaalta, kun ei näe edes koulukavereita.

Jarno Ranta

Jurvan Sanomien vs. päätoimittaja