Kolumni: Mihin menet Kurikka, kuka johtaa?

Viimeaikaiset negatiiviset asiat ja kirjoittelut Kurikasta antavat aihetta syvempään pohdiskeluun.

Kuka tätä Kurikkaamme johtaa ja mihin? Johtaako sitä maakuntalehti, joka riemuitsee kutakuinkin jokaisesta, vähänkin kielteisen tuntuisesta uutisesta viisastellen vielä loppukaneettina, että ”tasapainon saavuttaminen liitoskunnissa vie vuosia”?

Enpä tiedä kenen etua tai onnea tuollainen ”besserwisserointi” palvelee. Seinäjoella itsellään on pian totuus edessään, kun asuntokupla ja kaupungin valtava velkaantumiskierre on tiensä päässä. Ei sitä tarvitse Ilkka-lehdenkään sitten selitellä, emmekä me Kurikassa siitä iloitse.

Väitän, että asia ovat varsin usein sitä, miltä ne halutaan saada näyttämään.

Kurikan ja Jurvan kuntaliitoksen vähäisetkin mainingit ovat takana. Jurvan ”kylä” päiväkoteineen, paloasemineen, terveysasemineen ja liikenneympyröineen on kunnon taajaman näköinen ja oloinen. Palvelut on järjestetty kohtalaisesti ja kantajurvalaiset ovat tajunneet, että ennen ja ilman liitosta investoinnit olisivat olleet nolla tasossa. Suurta hätää ei ole eikä tule.

Johtavatko Kurikkaa sitten jalasjärviset ja heistä ne sittenkin määrältään vähäiset liitoksenvastustajat, jotka eivät vieläkään ole mieltäneet, eivätkä tahdo hyväksyä sitä tosiasiaa, että ilman liitosta Jalasjärvi olisi kuihtunut täysin investointien ja kehittämisen suhteen? Muutamaan vuoteen ennen liitosta siellä ei investoitu käytännössä mitään. Kunnanjohtaja Juntunen ilmoitti tekevänsä Jalasjärvestä velattoman kunnan. Säästettiin vaipoistakin. Ei onnistunut, mentiin konkurssiin. Konkurssiin ajauduttiin kunnan virkajohdon toimesta. Tavallisille kuntalaisille lankesi takaajan vastuullisen osa: ”Maksa pois vain, vaikka et ole syyllinen mihinkään”.

Tämä puhe saattaa kuulostaa raa’alta, mutta joudun muistuttamaan, että JAKK:n seuraamus 35 miljoonan euron sanktio toi yksin jokaista kantajalasjärvistä kohden 4500 euron velan. Iloniemen rakennuskohteet, jotka liitossopimuksen vastaisesti tehtiin konsernin piikkiin liitosta edeltävänä vuonna, yhteensä lähes 10 miljoonaa euroa, lisäsivät tuota lukua konsernissa vielä 1 250 euroa jokaista jalasjärvistä kohti. Yhteensä 5 750 euroa per asukas.

Tuo velka on otettu ja maksetaan, siitä ei syyllistetä ketään, mutta se johtaa toimintaamme taloudenhoidon tärkeys huomioiden.

Nykyinen Kurikka taistelee sisäilmaongelmiensa ja investointitarpeidensa kanssa, tavoitteena on järjestää kuntalaisille lakimääräisiä palveluita. Sellaisia eivät ole uimahalli taikka pramea kunnantalo. Ylimääräisiä ja eliitin palveluita varmaan tuotetaan heti, kun perusasiat ovat kunnossa.

On tärkeää meille kaikille, että järjestämme ja ensiksi hoidamme yhteisömme vähäosaisimpien tarpeet kuntoon. Niitä tarpeita ovat terveyskeskusten ja -asemien tekninen kunto, yläasteiden ja perusopetuksen tilojen sisäilmaratkaisujen hoito. Niitä ovat kaikki ne lakimääräiset palvelut, joita investointipaketissa on 25 miljoonan euron edestä.

On säälittävää, jos entiset ja nykyisetkin virkavastuulliset ja luottamusmiehet eivät käsitä vastuullisen taloudenhoidon pelisääntöjä ja provosoivat vastakkainasettelua. Korkeassa asemassa olevat lyövät rumpua ensisijassa kaupungintalon ja uimahallin puolesta? Missä luuraavat paikalliset ”valtiomiehet ja naiset”? Onko tässä tilanteessa lupa kysyä, miten suotavaa, puolittain salauksessa on 13.12.2018 kokoontua käymään ”alustava keskustelu varallisuudenhoidon ja sijoitustoiminnan perusteiden päivityksestä”. Nytkö niitä osakkeita aletaan myydä?

Kurikka hoitaa tiedottamista, joskus tuntuu, että liiankin hyvin. Aikanaan kunnioitettu kaupunginjohtajamme sanoi, että ”asiat voidaan joko hoitaa, tai sitten ne voidaan saattaa julkiseen tietoisuuteen”. Olisiko hyvä palata jossain määrin vanhaan aikaan? Samalla voisi lopettaa nämä ”ei kuntalain mukaiset työryhmät”, joiden ainoa tarkoitus on vallan keskittäminen harvoille ja valituille. Asiatuntijatehtäviä varten ovat lautakunnat. Otetaanko lusikka uudestaan käteen kauniimmin? Johdetaan valtuustona ja katsotaan yhdessä, mikä on todella tärkeää ja priorisoidaan hankkeet sitten sovitusti ja oikein.

Matti Ollila (kesk.)

kaupunginvaltuutettu