Kolumni: Maksuton varhaiskasvatus pyllistää kotihoidolle

Kurikan johto on hyvin innoissaan maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Jopa niin innoissaan, että ensi vuoden talousarviosta ja tulevien vuosien taloussuunnitelmasta pidettiin lehdistötilaisuus ennen kaupunginhallituksen kokousta. Vasta tässä kokouksessa päätettiin maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Lehdistölle oli jo ehditty hehkuttaa ajatusta, vaikka hallitus olisi voinut vielä torpata idean.

Hallitus kuitenkin päätti kokouksessaan esittää maksutonta varhaiskasvatusta valtuustolle. Yhtäkkiseltään päätös kuulostaa paremmalta kuin loistavalta. Vanhemmat saavat mahdollisuuden opiskella ja käydä töissä ilman, että jokaista arjen pyörittämiseen kuluvaa roposta tarvitsee laskea. Maksuton varhaiskasvatus antaa vapautta vanhemmille mennä ja tulla.

Kolikolla on kuitenkin aina kääntöpuolensa. Samalla kun vanhemmille tarjotaan maksutonta varhaiskasvatusta, on kuntalisää, eli 150 euron kuukausittaista rahaa alle 2-vuotiaan lapsen hoitamisesta kotona, esitetty poistettavaksi.

Ennen kuin kuntalisän poistamisesta pahoittaa mielensä, on hyvä muistaa, että kaikki kunnat eivät suinkaan tarjoa tällaista etuutta perheille. Kurikassa kuntalisä on nostettu viime vuoden helmikuussa 50 eurosta nykyiseen 150 euroon.

On myös hyvä huomioida, että pienituloisilta perheiltä ei tällä hetkelläkään peritä varhaiskasvatusmaksuja. Kahden hengen perheessä vanhempi saa tienata lähes 2800 euroa kuukaudessa, ennen kuin varhaiskasvatusmaksua aletaan perimään. Kolmen hengen perheen tuloraja on 3610 euroa, ja niin edelleen.

Entä mitä tapahtuu sitten, jos Kurikkaan iskee hervoton muuttoaalto ja vauvabuumi? Päiväkoti Kunnannuppuun mahtuu johtaja Hanna-Mari Lapikiston mukaan vielä ”jonkin verran lapsia”. Tarkkaa määrää johtaja ei sano, sillä lukumäärään vaikuttaa muun muassa lasten iät.

Mahdollista positiivista ongelmaa pidetään Kurikassa epärealistisena, sillä syntyvyyskäyrät näyttävät laskusuhdannetta. Lapsiryöppyä ei odoteta, vaan lapsia pyritään saamaan päiväkoteihin jatkossakin maksuttomuudella.

Kurikka haluaa luoda imagoa lapsiperheiden kaupunkina. Että asia ei jäisi pelkästään markkinointitempuksi, olisi syytä silitellä myös kotihoitoa kannattavia perheitä.

Leena Nyysti

Jurvan Sanomien toimittaja