Kolumni: Loman voi myös pilkkoa pätkiin

Heräsitkö tänä aamuna tunteeseen, että ihanaa, kun ei tarvitse lähteä töihin? Et ole yksin. Kesälomasesonki on nyt parhaimmillaan, ja Suomi hiljentyy. Nauti, ui, ota aurinkoa ja rentoudu, mutta älä missään nimessä ajattele töitä. Olet lomasi ansainnut. Hyvää lomaa!

Moni laski jo viimeistään helmikuussa päiviä kesäloman alkamiseen. Koronakurimuksessa ja hyytävässä pakkassäässä mieliala saattoi aaltoilla laidasta laitaan. Mieleen ehkä hiipi myös kysymys, eikö tämä koskaan lopu.

Nyt saat ainakin hetken hengähtää, jos sinulla on loma. Mutta miksi moni kokee, että neljä viikkoa juhannuksesta on ainoa oikea aika viettää lomaa? Tämä mantra on juotettu meille jo äidinmaidossa, ja joidenkin niskavillat nousevat pystyyn, jos jonain vuonna lomaa ei saakaan pitää heinäkuussa.

Itse olen ehkä poikkeustapaus. En edes muista, koska olen viimeksi ollut lomalla heinäkuussa. Yleensä olen pitänyt lomani vasta syksyllä. Mielestäni se on vuoden parhainta loma-aikaa. Ei ole liian kuuma, ruska värittää luonnon kauniiksi taideteokseksi ja saa painua marjametsään.

Tykkään myös jaksottaa lomani ympäri vuoden. Kerran olen pitänyt kahdeksan viikkoa lomaa putkeen, ja jo kolmen ensimmäisen lomaviikon jälkeen teki mieli palata takaisin töihin. Loman jaksottamisen etuna on esimerkiksi se, että on jotain, mitä odottaa. Loman pilkkominen pieniin osiin helpottaa myös jaksamaan töissä. Kokeile vaikka itse. Toki tämä on yksilöllistä. Joku tarvitsee pitkän lomajakson, että ehtii palautumaan, kun toinen selviää paljon lyhyemmällä hengähdystauolla.

Kaikissa työpaikoissa loman jaksottaminen ei herätä suuria riemunkiljahduksia. Olen kuullut, että työntekijöitä on kutsuttu lomarikkureiksi, kun he eivät ole pitäneet lomaansa perinteisesti putkeen. Viimeistään nyt on aika tulla 2020-luvulle. Lomaa voi pitää myös heinäkuun ulkopuolella ja pätkissä.

Mutta kaikilla ei ole mahdollisuuksia pitää lomaa edes pätkissä. Moni yrittäjä ei pysty lomailemaan, ei ainakaan kunnolla. Vaikka päivässä vilkuilisi työsähköposteja vain vartin, lomatunnelma on tärvelty, sillä työpulmat voivat jäädä kummittelemaan mieleen.

Kaikille ei ole helppoa loman loppuminenkaan. Ehkä saatat tuntea loma-ahdistusta ja palaat töihin kiukkuisena. Seuraava kesäloma odottaa ehkä vasta kahdentoista kuukauden päässä.

On jopa terveellistä, ettei paluu töihin aina tunnu ihanalta. Välttämättä ei ole normaalia, jos ensimmäinen viikko töissä tuntuu paremmalta kuin rentouttava loma.

Tämä tunne ei yritä kertoa sinulle, ettet pidä työstäsi. Se on merkki siitä, että olet viettänyt lomasi hyvin. Viimeistään kuukauden päästä loman jälkeen työkavereiden naamat näyttävät taas ihanilta.

Takapakkia voi tulla, jos luet Facebookista ystäväsi päivityksen, jossa hän kertoo jäävänsä kesälomalle. Ehkä masennut, mutta annan sinulle lohdutukseksi vinkin ensi kesälomaa varten. Aloita lomasi keskellä viikkoa, että töihin paluu alkaa vain muutamalla työpäivällä.

Jarno Ranta

Jurvan Sanomien vs. päätoimittaja