Kolumni: Ehdokkaaksi kuntavaaleihin?

Kun itse kohta 13 vuotta sitten lähdin ensimmäisen kerran ehdolle kunnallisvaaleihin, tulin yllättäen ensimmäisenä puolueeni edustajana valituksi Kurikan kaupunginvaltuustoon.

Neljä vuotta yksin omassa valtuustoryhmässä oli tietysti kokemus sinänsä. Se mikä ei tapa, vahvistaa, voisi olla hyvä kuvaus tuosta kaudesta omasta näkökulmastani, jos asiaa hieman liioittelee.

Totuus on kuitenkin maltillisempi.

Yhteistyötä pitää tehdä ja tehdään yli puoluerajojen, koska monista asioista kuntapolitiikassa ollaan myös samaa mieltä ja tavoitteet voivat olla myös yhteisiä. Voisi sanoa, että pääosasta asioita ollaan hyvin pitkälle samanmielisiä.

Aina yhteistä säveltä ja näkemystä ei kuitenkaan saada muodostettua ja silloin äänestää rätkäytetään. Se on demokratiaa. Enemmistö päättää ja kantaa päätöksistä vastuun. Se edellyttää luonnollisesti valveutuneisuutta kuntalaisilta, sillä me kuntapäättäjät emme voi olla kuukausi toisensa jälkeen lehtien palstoilla haukkumassa toinen toistemme tekemisiä ja tekemättä jättämisiä sekä mielipiteitä tai kehumassa itseämme ja erinomaisuuttamme.

Esimerkiksi paljon puhuttaneet ja puhuttavat isot ja peruuttamattomat päätökset kuten kuntaliitokset on aikanaan äänestäen päätetty.

Vaaleissa on mahdollisuus itse kunkin omasta näkökulmastaan tarkastellen jakaa noistakin päätöksistä uudelleen ehdolle asettuville ja eri puolueille risuja tai ruusuja.

Kun kunnallisia kansanäänestyksiä ei ole koskaan Kurikassa järjestetty eli neuvoja ei tarvittu eikä kyselty, jää noidenkin päätösten arviointi äänestäjille jälkikäteen tehtäväksi vaalien kautta.

Pääosin katse pitää toki olla eteenpäin, mutta jos unohtaa historian, on tulevaisuudeltakaan turha ihmeitä odottaa. Tekisi mieli sanoa suoremminkin, mutta olen aikanaan tässä suhteessa sanottavani sanonut, kun oli oikea aika suunsa avata ja yrittää vaikuttaa.

Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa sain omaan valtuustoryhmääni kaksi muutakin valtuutettua ja vaalien 2012 myötä ryhmämme kasvoi Kurikassa seitsemään, kun yhteensä valtuustossa oli 43.

Jalasjärvi-liitoksen myötä valtuusto väliaikaisesti lähes tuplaantui ja valtuustoryhmämme kasvoi entisestään, mutta nyt huhtikuun kuntavaaleissa valtuustopaikkoja on suur-Kurikassa jaossa taas 43.

Lisäksi monelle aukeaa tietysti vaalien jälkeen mahdollisuus päästä mukaan kaupungin muihin toimielimiin kuten lautakuntiin. Yleensä ne paikat jyvitetään henkilökohtaisen kannatuksen ja asiantuntemuksen perusteella, yleensä ehdokkaana olleille, molemmat sukupuolet huomioiden.

Itse olen omalta osaltani kolmen intensiivisen valtuustokauden jälkeen päättänyt siirtyä Kurikassa kuntapäättäjän roolista tavallisen kuntalaisen rooliin. Se on itselleni uusi rooli aikuisena, sillä heti varusmiespalveluksen jälkeen tulin valittua valtuustoon.

Äänestää aion, mutta vielä en tiedä ketä. Ainakin painotan valinnassani ehdokkaan kykyä ja uskallusta. Motiivit ovat minulle tärkeämmät kuin teemat, sillä tärkeitä teemoja on paljon.

Vielä eivät ole ehdokkaat kasassa ja kentälliset koossa. Ehdokasasettelu päättyy 28. helmikuuta. Jos sinua kiinnostaa lähteä mukaan kokoonpanoon, eli ehdolle vaaleihin, ota yhteyttä Kurikan ja Jalasjärven perussuomalaisyhdistyksiin.

Odotan mielenkiinnolla, ketkä valitaan jatkamaan omaakin kunnallista luottamustoimintaani perussuomalaisissa.

Oletko sinä yksi heistä?

Vesa-Matti Saarakkala, kaupunginvaltuutettu 2005–2007 (ps.)