Eduskunta jää istuntovapaalle

Kansalaisia puhuttavat usein kansanedustajien vapaat. Ruuhka-Suomen edustaja saattaa itsekin olla sitä mieltä, että vapaamme ovat liian pitkiä. Olisi paljon miellyttävämpää hänelle työskennellä läpi vuoden kahdeksasta neljään. Työpäivänsä päätteeksi hän lähtee omaan kotiinsa vapaa-aikaansa viettämään.

Me kauempaa kulkevat kansanedustajat olemme enemmän tai vähemmän arkipäivät poissa kotoa eli niin sanotusti viikkokunnassa. Maanantaina kuljemme kunnallisissa ja maakunnallisissa kokouksissa. Meidän kannaltamme ei ole mielekästä pidentää istuntokautta, vaan lisätä läsnäoloa ja päätöksentekoprosessin tehokkuutta.

Esimerkiksi itselleni sopii kokoustaminen vaikka aamusta iltaan Helsingissä, kuten joskus onkin, koska vapaa-aikani Helsingissä on näennäistä. Vietän sitä pääosin yksin työhuoneessani tai työasunnollani ja aika pitkälle se kuluu politiikan merkeissä lukuun ottamatta satunnaisia urheilusuorituksia, joilla yritän kompensoida istumista valiokunnissa, täysistunnoissa ja junissa. Yhdessäkään kokouksessa, jossa olisi seisty, en ole koskaan ollut. Eduskunnan uusi kuntosali ja liikuntatilat ovat hienoja, mutta niihinkin pitää ehtiä ennen iltakahdeksaa, koska ovet menevät silloin kiinni.

Istuntokausia pidentämällä ei helposti synny muuta kuin lisää kokouksia, joista puuttuu päätösvalta, sillä kansanedustajien palkkio ei ole sidoksissa alusta loppuun istuttuihin valiokuntakokouksiin ja poissaolot ovat yleisiä.

Jos eduskunnasta halutaan tehoja irti, muutetaan käytäntöä niin, että puolet palkkiostamme maksetaan sen perusteella, monessako valiokunnan kokouksessa on ollut paikalla alusta loppuun.

Vesa-Matti Saarakkala

kansanedustaja (ps.)