Arvoisat veteraanit, lotat sekä juhlavieraat!

Juhlimme tänään itsenäistä suomea 98. kerran, viimeisen kerran tässä nykyisessä Kurikassa.

Vuoden vaihteessa eli muutaman viikon kuluttua Jalasjärven kunta lakkaa olemasta itsenäisenä kuntana ja kunta liitetään Kurikan kaupunkiin. Tervetuloa teille jalasjärviset!

Elämme silloin uudessa Kurikassa, joka on pituudeltaan samankokoinen kuin Rooman kaupunki on halkaisijaltaan. Pinta-alaltaan uusi Kurikka suurin kaupunki Etelä-Pohjanmaalla ja väkiluvultaan toiseksi suurin, asukkaita on runsas 22 tuhatta. Voisin sanoa, että mahtava maaseutukaupunki.

Jo kahden vuoden päästä juhlimme satavuotiasta Suomea.

Siitä, että saamme juhlia tänään ja tulevina vuosina vapaassa isänmaassamme, kuuluu kunnia sotiemme 1939–1945 veteraaneille, lotille sekä sukupolville, heille, jotka maksoivat itsenäisyydestämme suurimman hinnan, toiset rintamalla tullen sieltä sankarivainajina kotiin sekä toiset ollen siellä nuoruutensa parhaat vuodet. Myös kotirintamalla pidettiin Suomea pystyssä ja elinvoimaisena sekä sodan jälkeisenä aikana, kun rampautunut Suomi rakennettiin yhdessä jälleen uudelleen jaloilleen.

Suomen, joka kuuluu nopeasti kehittyneeseen tekniseen yhteiskuntaan. Kehitys on monelta osin korvannut myös ihmisen. Lapsuudessani en osannut kuvitella, millaista elämä olisi vuonna 2015. Kylällä oli yksi tai kaksi televisiota, jota keräännyttiin katselemaan ja ihmeteltiin, että minne ne hevoset hyppäsivät, kun ravasivat ulos ruudusta.

Tänään, kun lapsia viedään lapsia esimerkiksi päivähoitoon, niin matkassa osalla on jo älypuhelimet. Pojanpoikani neljävuotias Riku on mestari hallitsemaan ipadit sekä muut vehkeet.

Ehkäpä juuri nämä uudet, joka päivä kehittyvät asiat hukuttavat historian nopeasti taakseen. Historiaa, jonka jokaisen meistä tulee muistaa, on esimerkiksi se, että edellä mainituissa viime sodissamme kaatui noin 83 000, katosi noin 6000, noin 200 000 haavoittui, tuli 30 000 leskeä ja 50 000 sotaorpoa.

Vähintä ei ollut yli 400 000 tuhannen Karjalan siirtolaisen asuttaminen, osa heistä jo toistamiseen. Vaasan läänin alueelle heitä sijoitettiin yli 35 000 ja Kurikkaan noin 2 900. Eniten heitä saapui Jaakkiman pitäjästä. Samalta alueelta tulleita asuttamalla samoille seuduille tuli kotouttaminen helpommaksi heille vieraalla paikkakunnalla.

Kurikan Karjalaiset tulevat saamaan nimikkopuistonsa ensi vuoden aikana museon läheisyyteen.

Vuoden 2015 alussa veteraaneja oli maassamme 26 590, joista sotainvalideja 3 900 sekä lisäksi puolisot ja lesket, joita on noin 60 000. Määrät pienentyvät noin 200 henkilöllä kuukaudessa.

Kurikassa kunniakansalaisia, veteraaneja ja lottia, elää 55, 40 Kurikassa ja 15 Jurvassa. Heistä viisi Kurikasta ja neljä Jurvasta on rintamalottia. Vanhin veteraani täytti juuri 103 vuotta, toiseksi vanhin 100 vuotta. Keski-ikä on noin 93–94 vuotta. Veteraanien puolisoita ja leskiä on noin 158 henkilöä.

Huomionarvoista on, että kaikki sata vuotta täyttäneet elossa olevat ovat vanhempia kuin itsenäinen Suomi. He ovat syntyneet suurruhtinaskunnan Nikolai II:n aikana.

Minulle työskentely veteraanien parissa on ollut kuin olisi ollut jatkokoulutuksessa, mahtava vuorovaikutteinen kokemus. He eivät nurise pienistä asioista, heille kelepaa niin sanottu normaali. ”Teherään niin ku hyvä tuloo”.

Jos teillä on mahdollisuus tavata ja keskustella ihmisten kanssa, jotka ovat kokeneet sodan ajan ja sen jälkeisen rakentamisen, niin huomaatte, että heillä on paljon tietoa ja muistoja ajalta, jota kaikkea ei löydy historian kirjoista.

Kurikassa veteraaneista ja lotista on aina huolehdittu paremmin kuin missään muualla maassamme. Ensi vuoden kaupungin budjetissa heille on varattu noin 58 000 euroa valtion rahan lisäksi. Rahasta saavat myös osansa puolisot ja lesket.

Valtion rahan määrä tarkentuu helmi-maaliskuun aikana. Kurikka on aina pystynyt rahansa käyttämään. Jossain päin Suomea tulee rahaa jopa palautukseen. Se palaa uudelleen jaon kautta sinne, missä tarvetta ilmenee. Laitos- ja avokuntoutukset, hieronnat ja jalkahoidot menevät oikeaan kohteeseen. Toimenpiteitä tarvitaan niin kauan, kun viimeinenkin heistä on siirtynyt ajasta iäisyyteen. Selvää on, että tuen määrä kasvaa, kun veteraanien ja lottien kunto heikkenee.

Veteraanityössä maanpuolustuksella ja sen eri järjestöillä on merkittävä tehtävä. Maanpuolustusjärjestöt ovat organisoimassa muun muassa veteraanikeräyksiä sekä toimivat kuskeina varusmiehille. Puolustusvoimat tukee keräystoimintaa ainakin vielä ensi vuoden. Varusmiehet ovat olleet merkittävässä roolissa.

Tällä hetkellä, jos kaikki Sotaveteraaniliiton ja -piirien omaisuus muutettaisiin rahaksi, tulisi siitä noin 50 euroa jokaiselle veteraanille. Veteraanin laitoshoidon tai kuntoutuspäivän hinta on noin 190–240 euroa.

Veteraanien perinnetyö ja -toiminta tulee siirtymään maanpuolustusjärjestöjen hoidettavaksi. Kurikassa on neljä maanpuolustusjärjestöä, vanhimpana järjestönä Kurikan Reserviupseerit, jotka ovat toimineet yli 60 vuotta Kurikassa. Kurikan Reserviläiset saavuttaa 60 vuoden iän vuonna 2018. Maanpuolustusnaiset juhlivat juuri komeasti 30-vuotistaivaltaan. Jurvassa ovat Jurvan Reserviläiset.

Maanpuolustusjärjestöillä on myös kriisivalmiudellisia tehtäviä, jotka turvaavat tietyiltä osin kansalaisten elinolosuhteita. Nokian kaltaisten vesiongelmien tapahtuessa ei näin laajamittaisesti ole väkeä mistään muulta saatavissa. Varautuminen kuuluu jokaisen kunnan kriisin aikaiseen toimintaan ja valmiuteen.

Maanpuolustusjärjestöillä ja niiden jäsenillä on merkittävät tehtävät yhdessä alueellisen ja paikallisen pelastustoimen kanssa. Kurikassakin alueet on jaettu niin sanottuihin suojelulohkoihin ja -yksiköihin. Reserviläisiä on koulutettu johto- ja muihin tehtäviin jo parisen vuotta, Pelastusopiston kursseilla sekä alueellisesti muun muassa Kurikassa taas ensi kevättalvella. Tehtävänä on tukea näin kunnallista valmiutta toimia poikkeusoloissa.

Valtakunnallista huomiota Kurikan Reserviläiset saivat huhtikuussa Helsingissä, jossa saimme olla ottamassa vastaan maan parhaan Reserviläisyhdistyksen palkinnon jo toistamiseen yhdistyksen historian aikana. Edellinen kerta oli vuonna 2001.

Kurikan maanpuolustusjärjestöt olivat myös mukana elokuisessa kurikkalaispatteriston asemaan ajonäytöksessä, mitä parhaassa säässä. Munkit ja rokka loppuivat kesken, yleisömenestys yllätti järjestäjät. Reserviläisvoimin olemme kunnostaneet haupitsit ja ne ovat nyt entistä ehompina kaikkien katseltavissa tykkipuistossa arvoisillaan sijoilla.

Maanpuolustustyö on vapaaehtoistyötä kuin niin monen muunkin yhdistyksen toiminnan osalta voidaan todeta.

Mitä on Kurikka tänään, mitä on Kurikka huomenna, mitä on Kurikka ensi vuonna?

Joulun kiireet painavat päälle itse kullakin, toiset pakenevat joulua ja sen kaupallisuutta ulkomaille. En kadehdi heitä, vaan odotan valkeata joulua Kurikkaan. Lapsena nenän kuva piirtyi huuruiseen tuvan ikkunaan, joka oli raitille päin. Odoteltiin sisarusten kanssa pukkia saapuvaksi jouluaaton iltana. Ja saapuihan pukki. Useimmiten pukki saapui mopolla, joka ihmetytti meitä lapsia, mutta lahjat jaettuaan ja laulut laulettuaan unohtui pukin kulkuneuvot ja muut. Alkoi leikki ja lahjojen vertailu.

Niin, mitäs me kurikkalaiset saammekaan. Veroprosentin lisää, neljä uutta naapurikuntaa tai -kaupunkia, kahdeksantuhatta uutta kurikkalaista ystävää, järviä ja maa-aluetta, roppakaupalla yrityksiä kengistä juustoihin, vahvaa maatalousvoimaa. Kaiken sen lisäksi mitä Kurikassa on jo ennestään.

Juuri nyt työstetään ja käsitellään tulevan uuden Kurikan ensimmäistä talousarviota. Näinhän se on, jotkut saavat, jotkut menettävät. Lähtökohtana kuitenkin on, että vanhuksia tulee hoitaa arvokkaasti ja hyvin. Hyvää koulutusta tulee tuottaa. Elinvoima kaupungissa on säilytettävä joka ”larvaa myören”. Kurikasta on saatava vetovoimainen, muuttoplussainen kaupunki. Monessa asiassa olemme palkinnoilla, miksi emme olisi myös tässä asiassa.

Perinteitä ja kulttuuria tulee vaalia. Hienoja tapahtumia on kaiken kesää ja muulloinkin. On ollut muun muassa Matti Viitala soitot jo 16 kertaa, niin sanottu ”pikku Kaustinen”. Markkinat on aina varma kohtaamistapahtuma Kurikassa ja Jurvassa. Haku päällä, Rytmiraide, teatterit Kurikassa ja Jurvassa, Zetorkisat, vesihiihtoa, hiihtoa, hienoja konsertteja, kylätapahtumia ja vaikka mitä.

Tietysti olisi hyvä, että tapahtumatarjontaa olisi säännöllisesti ympäri vuoden. Kuntaliitoksen myötä tapahtumat lisääntyvät. Mukaan tulevat muun muassa Aukusti ja Jokipiin maalaismarkkinat.

Perinteitä vaalien olisi myös kunnioitettavaa palauttaa taiteilija Ahti Hammarin Kurikan Hirvivaakuna uuden kaupungin vaakunaksi. Minusta vaakunan heraldiikka kuvaa parhaiten Kurikkaa ja myös uutta Kurikkaa.

Mitä on Kurikan tulevaisuus? Olemmeko loistava koulutuskaupunki? Olemmeko loistava yrityskaupunki? Olemmeko työllistävä kaupunki? Olemmeko loistava maatalouskaupunki? Onko meillä uuden Soten myötä loistavasti toteutetut perusterveyden ja sairaanhoidon palvelut kaikille kurikkalaisille? Olemmeko loistava kulttuurikaupunki?

Jokaiseen kysymykseen hyväkin riittäisi! Eiköhän tämä ole jokaisen meidän kökkä. Panostakaamme Kurikkaan, panostakaamme tulevaisuuteen perinteitä kunnioittaen.

Toivotan hyvää itsenäisyyspäivää ja rauhallista joulun odotusta kaikille teille!

Mikko Säntti

Kurikan sotaveteraanien ja Kurikan Reserviläisten puheenjohtaja

Säntti piti juhlapuheen Kurikan kaupungin ja Kurikan seurakunnan itsenäisyyspäivänjuhlassa Kurikan Monnarilla 6.12.2015