Tilaajalle

Havuluodot leikkivät yksityiskohdilla – Paula hakee hyötyliikunnan omasta pihasta

Paula ja Eino Havuluoto ovat muokanneet puutarhastaan viehättävän kokonaisuuden, josta ei yksityiskohtia puutu. Pariskunta muutti Vaasasta takaisin Jurvan Niemenkylään, Paulan kotitaloon, jo 1990-luvulla.

Puutarhanhoito on etenkin talon emännän rakas harrastus. Jokapäiväinen puuhastelu pihassa on riittävää hyötyliikuntaa.

Pihalla näkyy patsaita sieltä täältä vihreiden kasvien seasta. Talveksi pariskunta kantaa ne sisälle ulkorakennukseen. Patsaat kestävät kauniina vuosia, kun niihin ei pure pakkanen.

Myös osa kasveista on talvehtinut ulkorakennuksessa jo useamman vuoden ajan.

– Minulla on tuolla paikka, jossa ne talvetan. Istutan ne keväällä ja vien kasvihuoneeseen. Ne ovat sitten hyvällä mallilla, kun tuon ne paikalleen, Paula kertoo.

Vaikka tänä kesänä ei puutarha ole joutunut kuivuudesta kärsimään, keräävät Havuluodot sadevettä talteen. Suuret vesiastiat on peitetty myös kasveilla, joten ne eivät pomppaa silmille.

– Tulisi niin kalliiksi käyttää aina hanavettä. Nyt nämä pöntöt ovat piripinnasssa, Paula kertoo.

Eniten aikaa Paula ja Eino viettävät terassillaan, kun vain puutarhatöiltään ehtivät. Siihen paistaa aamuaurinko. Huvimajassa puolestaan on mukava juoda aamukahvit.

Havuluotojen puutarhan reunalla on peräkamari, joksi Paula osiota kutsuu. Siellä kasvaa kesäisin komeita saniaisia.

– Nyt kaikki kukat ovat jo menneet. Saniaiset ovat kesällä niin kauniin näköisiä. Tänä vuonna ne olivat ennätyskorkeita. Eino mittasi ne ja jotkut ylsivät puoleentoista metriin, Paula muistelee.

HANNELE YLI-VIITALA

Lue lisää keskiviikkona 4. lokakuuta ilmestyvästä Jurvan Sanomista.