Tilaajalle

Ei mikään salainen puutarha - Tainuksen ja Koskimäen pihapiireistä sai hurmaantua luvan kanssa

Kukkaloistoa, varjoissa mutkittelevia polkuja, suihkulähteiden solinaa, tunnelmallisia levähdyspaikkoja ja paljon muuta viherpeukaloiden mieltä kutkuttavaa päästiin näkemään viime lauantaina järjestetyssä Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Jurvan Marttojen ja Tainuksen kyläyhdistyksen yhteisvoimin toteutettu tapahtuma kutsui kävijöitä tutustumaan kahdeksaan erilaiseen pihapiiriin Koskimäen ja Tainuskylän alueella.

Tarjolla oli monenlaista, kiinnostavaa silmänruokaa, sillä puutarhansa avasivat sekä pitkän linjan puutarhaharrastajat että vasta aloittelevat kotipuutarhurit.

– Kaikki puutarhat ovat olleet omalla laillaan komeita. Huomio on kiinnittynyt jokaisessa eri juttuihin, kertoo teuvalainen Ritva Uusitalo, joka on kiertänyt monissa Avoimet puutarhat -tapahtumissa.

Puutarhanäyttely tarjosi uusia ideoita hakevien vieraiden lisäksi virikettä itse pihapiirien asukkaille. Lähes 200 kävijän vierailu päivän aikana kuitenkin yllätti omistajat.

– Ei odotettu näin paljon vierailijoita, mutta mukavaa, että tulee, kun kerran tällainen tapahtuma järjestetään, Koskimäessä asuva Erkki Mäkelä kommentoi.

Esittelijöiden roolissa Erkki ja Aila Mäkelä olivat ensikertalaisia. Aiempina vuosina he ovat osallistuneet tapahtumaan vieralijoina ja ihailleet toimivia ideoita muiden pihamailla.

– Viime vuonnakin käytiin Teuvalla katselemassa, kun Jurvassa ei puutarhanäyttelyitä järjestetty. Joka kerto on jotakin ideaa tai vinkkiä tarttunut mukaan, kertoo Erkki Mäkelä.

Tainuskylässä valtavankokoista pihapiiriään esitellyt Hilkka Pukkila kertoo, että puutarhanäytteilyiden lisäksi hän inspiroituu myös kotiinsa tilaamista puutarha-alan lehdistä.

– Lisäksi erilaiset kukka- ja siemenluettelot ovat kovassa käytössä. Nytkin olen koostanut pitkään listaa siemenistä, jotka haaveilen tilaavani, hän lisää.

– Suurin osa pihaan tekemistäni jutuista ovat kuitenkin saaneet alkunsa omasta päästäni. Idea kehittyy työskentelyn aikana ja lopputulos on usein aivan muuta kuin alun perin paperille olen hahmotellut. Kesäisin puutarhassa kuokin ja rapsuttelen intohimoisesti pitkiäkin aikoja. Kaikki perennat haluan myös kasvattaa siemenestä asti itse, Pukkila tiiviistää puutarhafilosofiaansa.

EVELIINA KÄLVIÄINEN

Lue lisää yleisölle avoinna olleista puutarhoista ja pihapiireistä 11. heinäkuuta ilmestyneestä Jurvan Sanomista.